Residenssiin Raaheen – Suomen helemeen!

Kiinnostaisiko kokonainen teatteritalo työskentely-ympäristönä parin viikon ajan? Raahen Teatteri (Koulukatu 13, Raahe) on 110-vuotias jugend-talo Vanhan Raahen portilla ja toimii alkuvuodesta ja loppukesästä–alkusyksystä esittävän taiteen tekijöiden residenssitilana, aina kaksi viikkoa kerrallaan. Residenssijakson hinta on 400 euroa.

Jos olet kiinnostunut tulemaan residenssiimme tammi–maaliskuulla, lähetä hakemuksesi meille 30.9.2023 mennessä. Jos taas olet enemmän kiinnostunut elo–syyskuusta, lähetä hakemuksesi 1.-31.1.2024 mennessä. Vapaamuotoiset hakemukset saa lähettää osoitteeseen toimisto@raahenteatteri.fi

Laita rohkeasti hakemusta tulemaan, niin katsotaan soveltuisiko rakas teatterimme juuri sinun tarpeisiisi.

Residenssitoiminnasta vastaa kiinteistön omistaja Raahen Teatteri ry. Talon väkeen saa aina yhteyden ja talon toiminnot käydään aina rauhassa läpi ajan kanssa.

Residenssiviikot keväälle 2024 ovat 2–3, 9–10 ja 11,5–12,5.

Rakennuksesta ja olosuhteista

Teatteriin noustaan muutama rappunen, mutta alakerta on esteetön ja kynnyksetön. Alakerrassa on sali, näyttämö, aula, kaksi vessaa ja kahviotila, jossa mikroaaltouuni, kahvin- ja teekeittimet ja jääkaappi.

Salissa on korkeutta useita metrejä, mutta myös kaksi kattokruunua, jotka saattavat vaikuttaa työskentelyyn. Salissa on sähköpistokkeita ja pystymme tarjoamaan kaiuttimia, joihin voi kytkeä oman laitteen äänentoistoa varten. Teatteritekniikan käytöstä sovitaan erikseen.

  • Sali on 5,23 metriä korkea, mutta trussin kohdalla 4,06 metriä.
  • Salin lattia on ovelta näyttämön etureunaan 5,7 metriä pitkä ja 8,07 metriä leveä. Sivuseinillä olevat pylväät tulevat 15 senttiä seinästä.
  • Näyttämö on 62 senttiä korkea ja syvimmillään 3,40 metriä ja kapenee loivasti 2,5 metriin reunoja kohti.

Portaita noustaan parvelle ja siitä edelleen pienestä oviaukosta ylälämpiöön, jossa on toimisto, vessa ja tarpeistovarasto. Yläkerrassa käytössä on myös teatterin toimistonurkkaus, jonka pöydän ääressä voi vaikka kirjoitella vaikutelmiaan. Kolmannessa kerroksessa on pukuvarasto, mutta se on vierailta lukittu.

Takapihassa on kesäteatterialue, jonne kuljetaan portaita pitkin aulasta. Sulan maan aikaan luonnollisesti pihaakin voi hyödyntää omiin tarpeisiin ja siellähän on luonnollisesti vain taivas rajana.

Residenssitaiteilija voi yöpyä ylälämpiössä vuodesohvalla tai halutessaan vaikka patjalla näyttämöllä tai muussa tilassa. Leirimäinen patjamajoitus onnistuu myös työryhmille.

Suihkua talossa ei ole, eikä pyykinpesumahdollisuutta. Teatteri järjestää peseytymismahdollisuuden. Uimarantoja kaupungissa on useita jos avovesiuinti tuntuu mieleiseltä.

Residenssiin tulevan taiteilijan kanssa tehdään aina kirjallinen sopimus ja sopimus lähetetään hyvissä ajoin taiteilijalle tutustuttavaksi.

Muuta ekstraa

Residenssiin tulevalta taiteilijalta ei edellytetä minkäänlaista esitystä, vaan ensisijaisesti vuokraamme tilaa työskentelyä varten ja siihen pystymme tarjoamaan täydellisen rauhan. Koulukatu on rauhallinen ja talo pyritään rauhoittamaan täysin residenssivierailun ajaksi. Jos jotakin päällekkäistä käyttöä talossa olisi, siitä sovitaan erikseen.

Raahelaisille ei tarvitse tarjota yhtään mitään residenssisi aikana. Tärkeintä on, että taiteilija saa keskittyä rauhassa taiteelliseen työhönsä. Jos haluat järjestää vierailusi päätteeksi esityksen tai demon tai avoimet harjoitukset tms., se on mahdollista.

Raahen Teatterilla on hyvät yhteydet paikalliseen mediaan, joten juttu paikallislehteen on enemmän kuin mahdollinen. Pidämme aina Raahen Seutua ja kaupunkilehti Raahelaista sekä aluelehti Kalevaa kartalla siitä, mitä teatterissa tapahtuu.

Residenssin aikana toivomme, että taiteilija tuottaisi vaikkapa yhden julkaisun meille julkiseen arkistoomme, johon keräämme residenssitaiteilijoiden terveisiä. Se voi olla pikku video tai kuva ja tekstiä tai kaikkea näitä yhteensä – ei mitään suurta vaivaa vaativaa, mutta jotakin konkreettista jälkeä vierailusta.